Održan dvodnevni trening usmjeren na razvoj udomiteljstva za djecu bez pratnje u Hrvatskoj

Tijekom 15. i 16.11.2018. u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu održan je trening ALFACA (Alternative family care – Alternativna obiteljska skrb). Trening su proveli stručnjaci nizozemske organizacije NIDOS u partnerstvu sa stručnjacima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, a polaznici su bili eksperti u području udomiteljstva i drugih oblika skrbi o djeci iz: Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, centara za socijalnu skrb i domova socijalne skrbi iz različitih područja Hrvatske, Hrvatske udruge socijalnih radnika, Foruma za kvalitetno udomiteljstvo, Udruge „Sirius“, Hrvatskog Crvenog križa te  Udruge „Breza“.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu jedna je od partnerskih organizacija uključenih u provedbu projekta ALFACA II (Alternative family care), sufinanciranog od strane Europske unije.

Nositelj projekta je nizozemska organizacija NIDOS, a u partnerstvu sudjeluju sljedeće organizacije: METAdrasi (Grčka), Amici dei Bambini (Italija), Hope for Children CRC policy centre (Cipar), Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel (Belgija), Minor-Ndako (Belgija), Mentor Escale (BE). Provedba projekta je započeta 01.3.2018. godine, predviđeno trajanje je dvije godine.

Opći cilj projekta ALFACA II je omogućiti projektnim partnerima da potaknu ostvarivanje održive uspostave udomiteljstva za djecu bez pratnje u svojim zemljama. Nizozemska organizacija NIDOS je nacionalna skrbnička organizacija, s povjerenim ovlastima od strane države za pružanje cjelokupne skrbi o djeci bez pratnje. Kroz prethodnih više od 10 godina NIDOS skrbi o prosječno 5000 djece bez pratnje godišnje, na cijelom području Nizozemske, iz čega je proizašlo značajno iskustvo i uspostava različitih modela i metoda rada s djecom bez pratnje.

Stoga je ovaj trening bio prilika za upoznavanje s ekspertizom koju je razvio NIDOS u cjelokupnoj skrbi o djeci bez pratnje te za razmjenu iskustava i daljnjeg povezivanja u cilju unapređenja standarda zaštite prava i dobrobiti djece bez pratnje na području Europske unije.

Poseban fokus treninga je bio usmjeren na: prava i specifične potrebe djece bez pratnje, rad i komunikaciju u interkulturalnom okruženju, analizu strategije, metoda i specifičnih aktivnosti u procesu regrutiranja, procjene i smještaja djeteta bez pratnje u udomiteljsku obitelj. Ukupnoj uspješnosti i atmosferi treninga pridonijeli su brojni interaktivni sadržaji, dinamične diskusije i aktivan angažman svih sudionika. Polaznici su trening ocijenili vrlo korisnim, a posebno su istaknuli kvalitetu Priručnika za stručnjake koji rade s udomiteljskim obiteljima i s djecom bez pratnje koja žive u udomiteljskim obiteljima „Alternativna obiteljska skrb“, koji sadrži i različite instrumente za procjenu udomiteljskih obitelji, uparivanje djeteta i obitelji te praćenje kvalitete života i podrške djetetu od strane udomiteljske obitelji. Navedeni instrumenti su u cijelosti na raspolaganju stručnjacima za implementaciju i prilagodbu u predstojećem razvoju udomiteljstva za djecu bez pratnje u Hrvatskoj.

Priručnik u PDF formatu možete preuzeti ovdje.

TKO SU DJECA BEZ PRATNJE?

Dijete bez pratnje je državljanin treće zemlje ili osoba bez državljanstva mlađa od osamnaest godina, koja je ušla u Republiku Hrvatsku bez pratnje odrasle osobe odgovorne za njega u smislu roditeljske skrbi sukladno zakonodavstvu Republike Hrvatske, sve dok se ne stavi pod skrb takve osobe, a uključuje i djecu koja su ostala bez pratnje nakon što su ušla u Republiku Hrvatsku.

PROČITAJ VIŠE
2018-11-19T09:10:01+00:00