Okrugli stol “U njihovim cipelama”2018-10-23T08:18:44+00:00

Project Description

Okrugli stol “U njihovim cipelama”

22. veljače, Zagreb – Okrugli stol na temu: „U njihovim cipelama“ održan je u četvrtak 22. veljače 2018. godine u Centru za pružanje usluga u zajednici Zagreb-Dugave, u okviru projekta „Život djece bez pratnje u Hrvatskoj – (ne)vidljivi, (ne)zbrinuti, (ne)sigurni?“. Projekt je odobren od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (dalje: MDOMSP), a provodi ga Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u partnerstvu s Centrom za pružanje usluga u zajednici Zagreb-Dugave, Domom za odgoj djece i mladeži Osijek te u suradnji s Predstavništvom UNHCR-a u Hrvatskoj. Interes za sudjelovanje u raspravi na ovu temu dolaskom na okrugli stol iskazalo je 30 predstavnika Ministarstva zdravstva, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, centara za socijalnu skrb, domova socijalne skrbi i centara za pružanje usluga u zajednici, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva.

Okrugli stol je održan s ciljem jačanja i umrežavanja sustava pružanja skrbi, podrške, integracije i zaštite prava djece izbjeglica i migranata, s posebnim naglaskom na djecu bez pratnje na području RH te jačanja svijesti i senzibilizacije javnosti i nadležnih institucija za potrebe djece bez pratnje na području RH. Slijedom toga, voditeljica projekta Dubravka Marušić prezentirala je informacije o aktualnim uvjetima skrbi o djeci bez pratnje u Hrvatskoj, temeljem podataka iz MDOMSP. Milica Sturz i Sonja Krnjeta Ivanović održale su prezentaciju na temu unaprjeđenja kulturalnih kompetencija i osjetljivosti u odnosu na potrebe djece bez pratnje. Amir A. Y. sudionike je upoznao s vlastitim iskustvom puta, kulturalne adaptacije i integracije u hrvatsko društvo.

Nakon održanih izlaganja, uslijedila je dinamična diskusija sudionika okruglog stola koji su se usuglasili u zaključcima kako je neophodna daljnja edukacija stručnjaka u neposrednom radu s djecom bez pratnje u području unaprjeđenja njihovih kulturalnih kompetencija te povećanja razine kvalitete skrbi i njene prilagodbe specifičnim potrebama djece bez pratnje. Također su izrazili podršku ovom projektu i spremnost aktivnog uključivanja u daljnje aktivnosti s ciljem bolje međusobne povezanosti, usklađenije suradnje i doprinosa senzibilizaciji javnosti o položaju djece bez pratnje u Hrvatskoj.

TKO SU DJECA BEZ PRATNJE?

Dijete bez pratnje je državljanin treće zemlje ili osoba bez državljanstva mlađa od osamnaest godina, koja je ušla u Republiku Hrvatsku bez pratnje odrasle osobe odgovorne za njega u smislu roditeljske skrbi sukladno zakonodavstvu Republike Hrvatske, sve dok se ne stavi pod skrb takve osobe, a uključuje i djecu koja su ostala bez pratnje nakon što su ušla u Republiku Hrvatsku.

PROČITAJ VIŠE