Kako zaštiti djecu bez pratnje i koja je uloga institucija2018-10-23T08:18:37+00:00

Project Description

Kako zaštiti djecu bez pratnje i koja je uloga institucija

Dana 13.3.2018. godine Dubravka Marušić, voditeljica ureda Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Zagrebu, gostovala je u emisiji „Svakodnevica“ na Jabuka.tv, na temu „Kako zaštiti djecu bez pratnje i koja je uloga institucija“.  U okviru navedenog gostovanja govorila je o iskustvu puta djece bez pratnje, odnosno djece u migracijama, rizicima s kojima se suočavaju na tom putu te skrbi i podršci koja im se pruža po njihovu dolasku u Hrvatsku. Ukazala je na potrebu unapređenja zaštite djece bez pratnje, osiguranja primjerenijih uvjeta smještaja posebno za djecu smještenu u domove za djecu s problemima u ponašanju, na potrebu uspostave specijaliziranog udomiteljstva te bolje povezanosti različitih dionika u sustavu zaštite djece bez pratnje. Također je istaknula projekte i aktivnosti kroz koje Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pridonosi promicanju prava djece.

Zahvaljujemo voditeljici emisije Ani Stilinović na pozivu i prilici da ukažemo na potrebe djece bez pratnje koja se zateknu u Republici Hrvatskoj, na svom putu u potrazi za sretnijim djetinjstvom!

Gostovanje možete pogledati u nastavku.

TKO SU DJECA BEZ PRATNJE?

Dijete bez pratnje je državljanin treće zemlje ili osoba bez državljanstva mlađa od osamnaest godina, koja je ušla u Republiku Hrvatsku bez pratnje odrasle osobe odgovorne za njega u smislu roditeljske skrbi sukladno zakonodavstvu Republike Hrvatske, sve dok se ne stavi pod skrb takve osobe, a uključuje i djecu koja su ostala bez pratnje nakon što su ušla u Republiku Hrvatsku.

PROČITAJ VIŠE