Gostovanje u emisiji „Iz Hrvatske s ljubavlju“2018-10-23T08:18:13+00:00

Project Description

Gostovanje u emisiji „Iz Hrvatske s ljubavlju“

Dana 20.3.2018. godine Dubravka Marušić, voditeljica ureda Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Zagrebu, za emisiju Jabuka Tv „Iz Hrvatske s ljubavlju“ govorila je o zaštiti djece bez pratnje u Republici Hrvatskoj.  Opisala je ulogu Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u području skrbi o djeci bez pratnje i ciljeve projekta „Djeca izbjeglice i migranti u Hrvatskoj“ završenog u lipnju 2017. godine, čiji ishodi su bili smjernica za nastavak djelovanja u okviru aktualnog projekta „Život djece bez pratnje u Hrvatskoj-(ne)vidljivi, (ne)zbrinuti, (nesigurni)?“. Govorila je o iskustvima djece bez pratnje na njihovom putu od zemalja podrijetla do dolaska na područje Hrvatske, njihovoj izloženosti različitim rizicima, traumatskim iskustvima, ali i njihovim snagama i potencijalima za pozitivnu afirmaciju i integraciju u društvo. Posebno je naglasila značaj razumijevanja kulturalnih osobitosti te potrebu unapređenja kulturalnih kompetencija stručnjaka u radu s djecom bez pratnje i podizanje javne svijesti za prihvaćanje i potrebe djece bez pratnje.

Zahvaljujemo voditeljici emisije Dijani Katalinić na pozivu i prilici da javnost upoznamo s potrebama djece bez pratnje koja se zateknu u Republici Hrvatskoj te da ukažemo kako svi možemo pridonijeti njihovom bržem oporavku i uspješnom uključivanju u život primjeren djetetu.

Gostovanje možete pogledati u nastavku:

TKO SU DJECA BEZ PRATNJE?

Dijete bez pratnje je državljanin treće zemlje ili osoba bez državljanstva mlađa od osamnaest godina, koja je ušla u Republiku Hrvatsku bez pratnje odrasle osobe odgovorne za njega u smislu roditeljske skrbi sukladno zakonodavstvu Republike Hrvatske, sve dok se ne stavi pod skrb takve osobe, a uključuje i djecu koja su ostala bez pratnje nakon što su ušla u Republiku Hrvatsku.

PROČITAJ VIŠE